Yourbody.dk


Go to content

Professionel testcenter

VO2 Max test > VO2 Max test

Fitmate Pro produceres af Cosmed, som er verdens førende inden for fremstilling af teknologi til funktionel evaluering af sundhed og sport. Cosmeds produkter findes på mangeaf verdens førende forskningsinstitutter, olympiske træningscentre, universiteter og sundhedscentre.


Indenfor de sidste snart 50 år har målinger af menneskets præstation evne været benyttet eksklusivt af elitetræningscentre og på store medicinske institutioner med fokus på elitesportsfolk, samt i behandlings og genoptræningsforløb efter skader og sygdomme. Indtil nu har udstyret til disse evalueringer været stort, uhåndterligt ,dyrt og svært tilgængeligt for den almindelig motionist.

Med Fitmate Pro har Cosmed kombineret 20 års innovativ erfaring indenfor evaluering af menneskelige præstationer med internationale standarder, og protokoller fra betydningsfuld forskning.

Fitmate Pro er et effektivt værktøj, der lever op til de højeste standarder for evaluering af individuel iltoptagelse, kondital og stofskifte. Der kan foretages forskellige test, med det specifikke mål at forbedre sportsresultater, vægtstyring, helbred og form på langt sigt.

Vi laver test der kortlægger dine pulsgrænser og test der f.eks viser hvor mange watt din krop er i stand til at producerer.

På baggrund af disse test, kan vi lave et helt personligt træningsprogram til dig, med udgangspunkt i dine styrker om mangler.

Fitmate Pro er hjertet i vores mobile testcenter, og vi tester på løbebånd, romaskine eller cykel.

Husk at de fleste kan lave en test med et apperat, men erfaringen til at kunne læse og tolke resutatet og omsætte det til et givtigt træningsprogram, kræver stor indsigt og mange års erfaring.
Vi har lavet over 2.000 test og har en stor erfaring og gode reultater bag os.Yourbody.dk Danmarks første mobile test center.

Cykelmotion Danmark testede og bedømte Yourbody.dk

Hvis jeres cykel, løbe eller Tri klub har lyst til at arrangerer en testdag for jeres medlemmer, er I meget velkomne til at kontakte os.


Tekst: Jan „Stifinder” Cykel-Motion Danmark.


Under exercised ? det springer lige i øjnene, nederst på den udskrift jeg har fået stukket i hånden efter, at have fået foretaget en såkaldt body scanning. Det står med store typer, nærmest bøjet i neon, umuligt at ignorere. Men jeg skal måske spole lidt tilbage, og forklare, hvorfor jeg står med denne kedelige besked.
For ikke så mange år siden var en VO2 Max test forbeholdt eliteidrætsudøvere, og kunne kun foretages ganske få steder, almindelige motionister var henvist til en Cooper test, hvis de ville kende deres kondital, og for inkarnerede cykelentusiaster var 12 minutters løb ikke tillokkende. Udviklingen indenfor computere, og billigere produktionsmetoder har betydet, at det måleudstyr der anvendes for, at lave en VO2 Max test er til at betale, og der er derfor mange flere, der tilbyder disse tests.
Kondition og kondital er begreber, vi alle bruger i flæng, men hvad dækker de egentlig over, og har vi som motionister noget at bruge det til, vi ved vel alle, hvor vores niveau ligger i forhold til vores medcyklister.
Den menneskelige motor fungerer principielt som en benzinmotor. Begge skal forbrænde næringsstoffer/benzin, og til dette kræves store mængder ilt, målet for, hvor god man er til at optage ilt, svarer til bilens hestekræfter. Store biler har flere hestekræfter end små, og sådan er det også med mennesker, store mennesker kan optage mere ilt end små. For at kunne sammenligne store og små motores iltoptagelse, bringer man vægten ind i regnskabet, og får ved at dividere iltoptagelsen med vægten, et kondital. Konditallet er altså, kort fortalt, et udtryk for kroppens evne til at forbrænde ilt i forhold til kropsvægten. Da konditallet er afhængig af ens vægt, kan man hæve dette ved at tabe sig, og vise versa. Konditallet er altså ikke et udtryk for, hvor god vedkommende er til at udnytte konditionen, eller om evnen til at arbejde i længere tid. Som motionist kan man reelt ikke bruge konditallet til ret meget, men har man ambitioner, er det en vigtig måde at kontrollere formen på, samt et nødvendigt værktøj til planlægning af træningen, det er også et redskab til at kontrollere om der sker fremskridt, eller tilbageskridt under træningen.
Lad os vende tilbage til VO2 Max testen. Hvis man ikke vil rejse efter en sådan test, kan man nu om stunder få testen til at komme til en. Yourbody er et jysk firma, som udfører denne type tests, de besøgte i november Byens Fitness i Næstved, og vi benyttede lejligheden til af få konditionen kontrolleret.
Ole Madsen fra Yourbody starter testen med en meget grundig gennemgang af forløbet, så foretages en body scan der viser kroppens sammensætning, og efter opvarmning selve konditesten. Efter testen gennemgås resultaterne og man får udskrifter, og en forklaring til disse med hjem.
Og nu er vi så tilbage til overskriften. Et af de resultater en body scan giver, er en fysisk inddeling baseret på forholdet mellem kropsfedt og muskelmasse, og da deres udsendte ikke dyrker anden motion end cykling, og på jobbet ikke flytter på genstande tungere end en mus, sidder alle musklerne på benene, lidt styrketræning for overkroppen kunne sikkert hæve niveauet fra under exercised til standard. Blandt de mere nyttige oplysninger der kommer ud af denne test er en fedtprocent, og et BMI. Et andet resultat er en fysisk alder beregnet ud fra muskelmassen og det basale stofskifte. I mit tilfælde halter den fysiske alder 14 år bagud i forhold til min faktiske alder, dette er en en de få ting, hvor man gerne vil være bagud. Testen giver et generelt overblik over kroppens tilstand, og hentydninger til eventuelle forbedringer.
Efter dette kom vi til den mere interessante del af testen, selve VO2 Max testen, efter en passende opvarmning får jeg masken på, og så er det bare at cykle derudad, til man styrter. Det gælder om, at holde en rimlig konstant kadence, så sørger maskineriet for at øge belastningen med 40Watt/min. En watt af gangen. På et tidspunkt begynder man, at hyperventilere, og når man når det punkt, hvor man ikke mere er i stand til at få bragt vejrtrækningen under kontrol, iltoptagelsen falder og man er færdig ? både med testen og rent fysisk.
Testen resulterer i en udskrift der dels viser forløbet, dels angiver værdier for kondital, max watt og max puls. Udskriften viser også de pulsområder man skal ligge i alt efter om man f.eks. træner udholdenhed, fedtforbrænding eller puls. Ole giver en god vejledning i selve udskriften som er et godt grundlag til planlægning af den fremtidige træning. Ole kan også rådgive i hvad man eventuelt bør ændre, og hvor man skal sætte ind for at blive en bedre cykelrytter.
Byens Fitness solgte testen for kr. 500, hvilket er i den absolut billige ende, Ole gav en glimrende instruktion inden testen, og gennemgangen af resultatet var god, jeg ved nu en hel del mere om min krop og dens tilstand, og hvad og hvordan jeg kan forbedre denne.Back to content | Back to main menu